در این نوشته قصد داریم به بررسی برخی از روکش های حرارتی پرکاربرد در صنعت برق بپردازیم.
روکش های حرارتی از نظر کاربر و ولتاژ به چند دسته تقسیم بندی میشوند:
- روکش های فشار ضعیف
- روکش چسب دار
- روکش باسبار
- روکش چسب دار زیپی
روکش حرارتی فشارضعیف
این روکش ها که در نگهای مختلفی تولید می شوند در بازار با نام روکش های دیواره نازک (وارنیش) شناخته می شوند. و اکثرا در خطوط فشار ضعیف به مانند تابلو های برق فشار ضعیف ،صنایع خودرو و لوازم خانگی استفاده می شود . جمع شوندگی آنها پس از حرارت به نسبت 2به1 می باشد. برای مثال روکش حرارتی 6/3 در حالت عادی قبل از حرارت داری قطر 6 و پس از حرارت تا قطر 3جمع می شود.
روکش حرارتی چسبدار
روکش های حرارتی چسبدار به دلیل وجود یک لایه چسب در لایه داخلی آنها و ذوب شدن این چسب در اثر حرارت مستقیم باعث آب بندی مناسب در محل نصب این روکش ها می شود. بیشترین کاربرد این روکشهای برای مفصلهای فشار ضعیف می باشد.. با توجه به چسبدار بودن به صورت شاخه های 50سانتیمتری تا یک متری و نیم متری ارائه می شوند.
باسبار
روکش های باسبار به دلیل مراحل تولید و مواد اولیه آن که از مواد پلی الفین های کراسلینک شده ساخته شده اند، نسبت به دو روکش قبلی قدرت عایقی بسیار بالاتر دارند.. که این موضوع سبب استفاده از این روکش ها در خطوط فشار متوسط تا ولتاژ 36 کیلو ولت برای کاهش حریم خطوط شده است. از این روکش اکثرا برای عایق کردن شینه های مسی استفاده می شود.
باید به این نکته توجه کرد هیچ روکشی صد در صد عایق نیست و با استفاده از این روکش ها فقط میتوان فاصله حریم فازبه فاز و فاز به زمین را کمتر کنیم .
روکش زیپی
از روکش های زیپی جهت تعمیر پوسته نهایی کابل که بدلیل صدمات ناشي از خراشیدگی، خوردگي و سوختگی نیاز به تعمیر دارند، استفاده می شود. این روکش داری يك ريل فلزي می باشد. وجود این ریل فلزی باعث شده، که در زمان استفاده نيازی به عبور روکش از ابتدای کابل جهت پارک کردن روکش در محل خراشیدگی نباشد. تنها با پیچیدن روکش حرارتی به دور کابل و کشیدن ریل (زیپ) آن که در شکل زیر هم مشخص شده میتوان در محل مورد نظر آن را نصب کرد.